Nettleie

Enkelt sagt er nettleie "fraktprisen" alle som har en strømmåler koblet til strømnettet må betale for å få strømmen levert.  På denne siden finner du nyttig informasjon om nettleie. 

Nettleie - kort forklart

Enkelt sagt er nettleie "fraktprisen" alle som har en strømmåler koblet til strømnettet må betale for å få strømmen levert. Dette kan man kalle et spleiselag blant alle som er tilknyttet strømnettet, da nettleien skal dekke drift, vedlikehold, beredskap, rehabilitering og modernisering av de 13.000 km strømnett man finner nord i Trøndelag. I tillegg går 45% av nettleien direkte tilbake i form av skatter og avgifter.

Dette er inkludert i nettleien

Illustrasjonen viser hva nettleien man betaler består av og hvordan dette fordeler seg, som man ser går en betydelig andel tilbake til stat og kommuner. I tillegg vil et overskudd i NTE Nett bli gitt tilbake til våre 23 eierkommuner.

  • 55% Nettleie til NTE Nett
  • 45% Skatt og avgifter 

Ofte stilte spørsmål

45% av nettleien går direkte tilbake til staten som avgifter. De 55% som NTE Nett disponerer brukes til følgende:

  • Drift og vedlikehold av strømnettet
  • Beredskap
  • Rehabilitering, modernisering av strømnettet


I fremtiden forventes det økt ekstremvær som vil stille strengere krav til kvaliteten på strømnettet og beredskapen.

Staten bestemmer hvor stor nettselskapenes inntekt skal være. Myndighetene kontrollerer også at NTE og de andre nettselskapene i landet ikke krever inn mer enn de har rett til. Nettleien er den eneste måten nettselskapene tjener penger på, og myndighetene har gjennom krav om regnskapsrapportering full kontroll på hvor mye penger nettselskapene tar inn. Hver strømkunde må betale for transporten av den kraftmengden som vedkommende tar ut fra nettet.

Nettleie er et spleiselag for alle som har en eiendom som er koblet på felles strømnett. Kostnaden for både modernisering og vedlikehold betales gjennom nettleie.

 

Staten eier og har ansvar for strømnettet i Norge. Norges Vassdrags- og Energidirektorat NVE kontrollerer monopolet og fastsetter nettleie. NTE Nett jobber med vedlikehold og modernisering av strømnettet i en nordlige delen av Trøndelag på oppdrag fra NVE.

Ja, det kan du om du skal flytte eller koble deg helt av strømnettet. 

Ja, det stemmer til en viss grad. Det du betaler i nettleie påvirkes av flere elementer, et av disse er forbruk, eller antall kilowattimer. Med andre ord vil strømsparing også gi en lavere sum å betale nettleie for. 

Denne hjemmesiden bruker informasjonskapsler (cookies)

Hvis nettleseren din er satt til å godta informasjonskapsler, vil vi anse dette som at du godtar vår bruk av informasjonskapsler. Les mer